Projectomschrijving

Op zoek naar een schaduwrijke locatie waar zonlicht een bijzondere rol speelt kwam ik uit bij het voorplein van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De Schouwburg ligt met zijn rug naar de zon waardoor de slagschaduw van het gebouw een belangrijke invloed heeft op het omgevingsbeeld. De zon lijkt op deze locatie een ondergeschikte rol te spelen maar krijgt door zijn 'schaarste' in werkelijkheid de kans om bijzonder te zijn. Door de schaduwrijke voorkant toont de Schouwburg overdag afstandelijk en gesloten. Het gebouw straalt niet THEATER uit en maakt niet nieuwsgierig naar wat er binnen gebeurt. het laat zich alleen 's avonds als de deuren open gaan en de gevel verlicht wordt door kunstlicht, in haar culturele hoedanigheid kennen. Maar een theater houdt overdag niet op theater te zijn. Ook gesloten zou het kunnen prikkelen in bewust kijken.
De Koninklijke Schouwburg is een klassiek monumentaal gebouw. Oorspronkelijk als stadspaleis gebouwd is het pas later als theater in gebruik genomen zonder ingrijpende verandering aan de gevel. Juist de geschiedenis maakt de Schouwburg tot wat het nu is. Een intiem theater waarin de directe energie-uitwisseling tussen toneelspeler en publiek bevorderd wordt. Hier kon de Haagse (tonee) Stijl zich ontwikkelen. Toneelspel zonder nadruk, nooit aangedikt, altijd net onder de huid. Het gaat om de intimiteit, om het vermoeden en om de transparante achtergrond. Er wordt een actieve houding van de toeschouwer gevraagd om het spel te begrijpen. Hij moet bewust kijken.
Door de eierrand van de facade te vullen met transparante kleurvlakken en op de wind bewegende gekleurde spiegeltjes wordt de projectie van de zon gekleurd. 's Morgens op de grond en later op de dag op de gevel verschijnt een kleurige kralenketting die de aandacht van de voorbijganger zal trekken. Op de Haagse manier, in ingetogen uitvoering, zonder dat het unieke karakter van het gebouw wordt aangetast. Op deze manier wordt zonlicht bewuster ervaren en wordt net als in een theater een beroep gedaan op je kijken.
Ook als de zon niet schijnt zijn de gekleurde 'edelstenen' op de kroon van de Schouwburg een bijna vanzelfsprekende toevoeging aan de Koninklijke allure van het gebouw. Omdat de verschijning van de projectie alleen te zien is als de zon schijnt en door de dag en de seizoenen heen verandert, zit er een verrassingsfactor aan het ontwerp. Een reden om vaker te gaan kijken bij verschillende zonnestanden.